Περιοδοντολογία

Periodontology

Περιοδοντολογία

Περιοδοντολογία2017-12-10T12:31:27+00:00

Περιοδοντολογία

Η Περιοδοντολογία ασχολείται με την αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου, δηλαδή των στηρικτικών ιστών που περιβάλλουν τα δόντια. Οι νόσοι των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) είναι οι κύριες υπεύθυνες για την απώλεια περισσότερων δοντιών από ότι όλα τα άλλα οδοντικά νοσήματα μαζί.

Η περιοδοντική θεραπεία, ωστόσο, έχει αναπτυχθεί πέραν του φάσματος της θεραπείας των παθήσεων του περιοδοντίου. Η πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου έχει εξελιχθεί τόσο πολύ στις μέρες μας και αποτελείται από αναγεννητικές και επανορθωτικές επεμβάσεις που έχουν σκοπό τη βελτίωση της αισθητικής μας. Η πρόκληση της δημιουργίας ενός ωραίου χαμόγελου αποτελεί καλλιτεχνική πράξη ακόμη και για την Περιοδοντολογία, της οποίας οι εξελίξεις μάς οδηγούν σήμερα στην καλύτερη κατανόηση της βιολογίας και της δυνατότητας επούλωσης του περιοδοντίου !

Συχνές Ερωτήσεις

Εάν δεν απομακρυνθεί η οδοντική πλάκα, τα ούλα σας θα ματώνουν εύκολα και θα εμφανίζουν οίδημα (πρήξιμο) Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και μόλυνση στο στόμα σας. Η εξέλιξη της μόλυνσης θα έχει σαν συνέπεια την απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια και την δημιουργία κενών μεταξύ δοντιών και ούλων. Τα κενά αυτά ονομάζονται στην οδοντιατρική ορολογία περιοδοντικοί θύλακοι. Αυτοί οι θύλακοι τείνουν να μολύνονται περισσότερο από βακτήρια. Η νόσος εξαπλώνεται και μπορεί να προκαλέσει την απώλεια των δοντιών σας. Επειδή είναι αδύνατο να καθαριστούν από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη και η θεραπεία από τον οδοντίατρο.

Το απλό βούρτσισμα των δοντιών επιτυγχάνει τον καθαρισμό μέχρι του 60% της επιφάνειας των δοντιών. Για τον λόγο αυτό, η χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντιων βουρτσακιών κρίνεται απαραίτητη στην πρόληψη της ουλίτιδας. Η χρήση οδοντικού νήματος πριν το βούρτσισμα, βοηθάει στην χαλάρωση της οδοντικής πλάκας και των βακτηρίων και επιτρέπει την ευκολότερη απομάκρυνση τους
Συνεπώς δεν χρειάζεται να σταματήσετε την χρήση του οδοντικού νήματος, αλλά να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας, που θα σας υποδείξει την απαραίτητη θεραπεία.

Οι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ευαίσθητους στην ουλίτιδα είναι :
• Η συσσώρευση οδοντικής πλάκας
• Το stress που καθιστά δυσκολότερη για τον οργανισμό την καταπολέμηση των λοιμώξεων
• Οι ορμόνες. Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, επηρεάζουν όλους τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ούλων
• Η διατροφή. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και της ουλίτιδας
• Το φύλο. Η ουλίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες
• Οι συστηματικές παθήσεις. Νόσοι εξαιτίας των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο, όπως είναι ο διαβήτης, το AIDS, η αναιμία, επιταχύνουν την εμφάνιση της ουλίτιδας
• Το κάπνισμα
• Η κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ
• Ορισμένα φάρμακα

Αρχικά επιτυγχάνεται με καθαρισμό των ούλων σας από τον οδοντίατρο. Η συνέχεια του καθαρισμού αυτού στο σπίτι από τον ασθενή, είναι απαραίτητη. Να σημειωθεί πως το κάπνισμα προδιαθέτει την εμφάνιση ουλίτιδας. Η τακτική απομάκρυνση των βακτηρίων και της οδοντικής πλάκας είναι αναγκαία για την διατήρηση υγειών ούλων.

Ο πιθανότερος λόγος εμφάνισης αίματος στο βούρτσισμα είναι η ύπαρξη φλεγμονής των ούλων, με παράλληλη εμφάνιση συμπτωμάτων όπως η ερυθρότητα των ούλων, η διόγκωση τους, η αιμορραγία και η κακοσμία του στόματος. Αιτία είναι ο λανθασμένος τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών, η κακή εφαρμογή προσθετικών αποκαταστάσεων, η γενική υγεία του ασθενούς. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο.

Η περιοδοντίτιδα είναι νόσος των περιοδοντικών ιστών (ούλα και στηρικτικό οστό του δοντιού). Στα αρχικά της στάδια χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή των ούλων, η οποία επεκτείνεται στη συνέχεια και στο υποκείμενο οστό, το οποίο και καταστρέφει (οστεολυσία).

Η καταστροφή της στήριξης του δοντιού έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κινητικότητας στο εν λόγω δόντι και ενδεχομένως και στα παρακείμενά του. Η κινητικότητα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας. Σε καταληκτικό στάδιο, η στήριξη του δοντιού χάνεται εντελώς, με συνέπεια, την απώλεια του δοντιού.

Η λοίμωξη της περιοχής εξαπλώνεται, επιδρώντας με αυτόν τον τρόπο και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Η περιοδοντική νόσος συνδέεται και με:

  • Καρδιακές παθήσεις,
  • Διαβήτη,
  • Εγκεφαλικά επεισόδια,
  • Παθήσεις του αναπνευστικού,
  • Οστεοπόρωση.

Μετά την διακοπή του αντιβιοτικού σχήματος, τα παθογόνα μικρόβια σύντομα επιστρέφουν.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και νοσημάτων καρδιάς
Τα βακτήρια που εισέρχονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, οδηγούν στην καρδιά
Η φλεγμονή που προκαλείται από την περιοδοντίτιδα, αυξάνει την συσσώρευση πλάκας στον οργανισμό με αποτέλεσμα την διόγκωση των αρτηριών
Το βέβαιο είναι πως η περιοδοντίτιδα επιδεινώνει τις υπάρχουσες βλάβες της καρδιάς
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από στεφανιαία νόσο από εκείνους που δεν πάσχουν από περιοδοντική νόσο.

Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται άμεσα με φάρμακα που λαμβάνουμε και ασθένειες που έχουμε, όπως οστεοπόρωση, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων.

Ανάλογα με τον βαθμό κινητικότητας του δοντιού. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση και ο ακτινογραφικός έλεγχος από τον οδοντίατρο για την τελική εκτίμηση.

Η επανάληψη της ριζικής απόξεσης των ίδιων δοντιών, δεν απέδωσε καλύτερα αποτελέσματα από έναν κύκλο ενδελεχούς αποτρύγωσης και ριζικής απόξεσης.

Περιοδοντολογική αξιολόγηση θα χρειαστείτε εάν :
• Παρατηρήσετε πως τα ούλα σας είναι κόκκινα, πρησμένα, ματώνουν εύκολα κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος ή κατά την διάρκεια χρήσης οδοντικού νήματος
• Παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας έχουν απομακρυνθεί από τα δόντια σας ή έχουν υποχωρήσει
• Παρατηρήσετε έντονη δυσοσμία, πύον μεταξύ των δοντιών και των ούλων, διαχωρισμό μεταξύ των δοντιών, αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα δόντια σας κλείνουν όταν δαγκώνετε, ερεθισμό στο στόμα σας που δεν υποχωρεί για διάστημα 2 εβδομάδων
• Σκέφτεστε την πιθανότητα εγκυμοσύνης
• Υπάρχει μέλος της οικογένειας σας που πάσχει από περιοδοντική νόσο
• Πάσχετε από καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστική νόσο ή οστεοπόρωση
• Αισθάνεστε πως το χαμόγελό σας είναι «κολλώδες»
Σε γενικές γραμμές, πάντως, με την περιοδική επίσκεψη στον οδοντίατρο σας, εξετάζονται οι πιθανές περιπτώσεις περιοδοντικής νόσου.

Αυτά που αναφέρονται παραπάνω είναι συμπτώματα περιοδοντικής νόσου. Η υποχώρηση ούλων (υφίζηση ούλων) κακοσμία στόματος, αιμορραγία στα ούλα, πρησμένα ούλα, φαγούρα στα ούλα, υποδηλώνουν περιοδοντίτιδα. Είναι άμεση ανάγκη να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο έτσι ώστε να θεραπεύσετε την περιοδοντίτιδα.

Η απάντηση είναι θετική. Η κακοσμία του στόματος αποτελεί μια σημαντική αιτία εμφάνισης της περιοδοντίτιδας. Η κακοσμία στόματος, κατά συνέπεια και η κακοσμία αναπνοής, οφείλεται στη κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, στις διατροφικές συνήθειες, σε δόντια με τερηδόνα, σε γενικές παθήσεις (διαβήτης, νόσοι του γαστρεντερικού κ.α) ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.α.
Την οριστική λύση στο πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος, μπορεί να δώσει μόνο ο οδοντίατρος με τον εντοπισμό και την εξάλειψη της αιτίας εμφάνισης κακοσμίας της αναπνοής.

Η περιοδοντική νόσος έχει την δυνατότητα να περάσει από γονείς σε παιδιά, αλλά και να μεταδοθεί θεωρητικά μεταξύ των ζευγαριών, σύμφωνα με το άρθρο του Σεπτεμβρίου 1997 στο Journal of the American Dental Association. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντική νόσο περνούν μέσα από το σάλιο. Με βάση αυτή την έρευνα, η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας αναγνωρίζει πως η θεραπεία της νόσου, είναι πιθανό να συνεπάγεται και την θεραπεία ολόκληρης της οικογένειας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως το 30% του πληθυσμού είναι γενετικά ευαίσθητο στη νόσο του περιοδοντίου. Παρά τις τακτικές συνήθειες στοματικής υγιεινής, οι άνθρωποι αυτοί είναι 6 φορές περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν περιοδοντική νόσο

Το κόκαλο και ο ιστός των ούλων θα πρέπει να προσαρμόζεται άνετα γύρω από τα δόντια σας, όπως ένας γιακάς γύρω από τον λαιμό σας. Όταν έχετε περιοδοντίτιδα, η στήριξη αυτή των ιστών και των οστών έχει καταστραφεί, σχηματίζοντας περιοδοντικούς θυλακους γύρω από τα δόντια. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι θύλακοι γίνονται βαθύτεροι, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερο χώρο, στον οποίο τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν. Οι περιοδοντικοί θύλακοι με μεγάλο βάθος συλλέγουν ακόμη περισσότερα βακτήρια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω απώλεια ιστού και οστών. Τελικά το πιθανότερο είναι η απώλεια του δοντιού

Ο λόγος αποφυγής τοποθέτησης εμφυτεύματος είναι ο οικονομικός, μια και το κόστος τοποθέτησης εμφυτεύματος είναι περισσότερο αυξημένο σε σχέση με την γέφυρα, την οδοντοστοιχία ή την στεφάνη. Επιπλέον η χρονική διάρκεια της θεραπείας και προσθετικής αποκατάστασης είναι μεγαλύτερη. Σαν λύση σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται η προσωρινή αποκατάσταση, μέχρι την τελική φάση της θεραπείας.

Μελέτες έχουν δείξει πως το κάπνισμα πιθανόν είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην εξέλιξη και πρόοδο της περιοδοντικής νόσου. Οι καπνιστές έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης περιοδοντικών θυλάκων καθώς και αυξημένη απώλεια οστού και ιστού που στηρίζουν τα δόντια

Περιπτώσεις όπου τα εμφυτεύματα μπορεί να μην είναι κατάλληλα ή να έχουν αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας είναι οι μανιώδεις καπνιστές, όσοι κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ, ασθενείς με μη θεραπευμένη περιοδοντική νόσο, ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ακτινοβολίας, ασθενείς με μη ελεγχόμενο διαβήτη, ασθενείς που έχουν λάβει ενδοφλεβίως διφωσφονικά, ασθενείς με οστεοπόρωση (συγκεκριμένες περιπτώσεις), ασθενείς με κακή ποιότητα οστού, ασθενείς με ανεπαρκές ύψος ή πλάτος οστού, οικονομικός και ψυχολογικός παράγοντας και ασθενείς με μη θεραπευμένο βρουξισμό.

Η περιοδοντική θεραπεία έχει άμεσα αποτελέσματα, εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες που σας έχουν δοθεί από τον οδοντίατρο σχετικά με τους κανόνες στοματικής υγιεινής, η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων σε συνδυασμό με την επεμβατική θεραπεία του οδοντιάτρου, καθώς και η επανεξέταση του ασθενή κάθε 6μηνο. Βεβαίως, στην περιοδοντίτιδα παίζει σημαντικό ρόλο η γενική υγεία του ασθενή καθώς και η λήψη φαρμάκων χρόνιων παθήσεων π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, ψυχιατρικές ασθένειες κ.α.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς που έχουν χάσει τα δόντια τους, «μία δεύτερη λύση» σε όσους δεν θέλουν τον τροχισμό των γειτονικών δοντιών ώστε να τοποθετηθεί γέφυρα ή την τοποθέτηση μιας οδοντοστοιχίας.

PREVIOUS
Go to Top