Παθολογία Στόματος

Η Παθολογία του στόματος ή στοματολογία είναι η κλινική εξειδίκευση της Οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία νοσημάτων του βλεννογόνου του στόματος (γλώσσα, υπερώα, παρειές, χείλη, έδαφος στόματος), των οστών των γνάθων και των σιαλογόνων αδένων, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε τοπικούς ή σε γενικούς παράγοντες (συστηματικά νοσήματα).

Όλα αυτά τα νοσήματα εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα με τη μορφή όγκου, έλκωσης, πλάκας λευκής ή ερυθρής, κηλίδας, μελανής, ερυθρής ή κυανής, φυσαλίδας, κύστης ή σαν σύμπτωμα όπως πόνος, καυσαλγία, ξηροστομία, δυσγευσία, κακοσμία.

Η Στοματολογία είναι μια εξειδίκευση με μεγάλο εύρος στην οποία πρέπει να προστρέχει ο ασθενής όταν διαπιστώσει κάποια αλλοίωση στη στοματική κοιλότητα. Ο Στοματολόγος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα είτε με συντηρητική φαρμακευτική αγωγή, είτε με μικρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Στοματολογική, επίσης, εξέταση για προληπτικούς λόγους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως π.χ. καπνιστές, είναι επιβεβλημένη και μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων με σοβαρή πρόγνωση.

PREVIOUS