Οδοντικά Εμφυτεύματα
Τα εμφυτεύματα είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος, για την αντικατάσταση των δοντιών με προτερήματα που αγγίζουν τις δυνατότητες των μόνιμων φυσικών δοντιών μας. Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές και ο ασθενής μπορεί να επιλέξει από την τοποθέτηση ενός μεμονωμένου δοντιού που λείπει στην στοματική κοιλότητα, έως και όλα του τα δόντια στην πάνω και κάτω γνάθο. Αρκεί ο προσθετολόγος με τον γναθοχειρουργό μετά από ένα ενδελεχή έλεγχο να ορίσουν το σωστό σχέδιο θεραπείας – αποκατάστασης.
Στην πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη ακολουθείται ένα πρωτόκολλο το οποίο αποτελείται από τα εξής βήματα:
- Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και ηλεκτρονική αποθήκευσή τους
- Λήψη συνολικών ακτινογραφιών άνω και κάτω γνάθου και δημιουργία προσωπικής ηλεκτρονικής καρτέλας, η οποία αποθηκεύεται με ημερομηνία για μελλοντική επαναφορά προς επεξεργασία και σύγκριση
- Περιοδοντολογικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρηση θυλάκων και κινητικότητας και εκατοστιαίο υπολογισμό οστικής απώλειας, εάν υπάρχει
- Λήψη ενδοστοματικών φωτογραφιών
- Λήψη αρχικών αποτυπωμάτων και άρθρωση εκμαγείων
- Συμβουλές στοματικής υγιεινής
- Αξονική τομογραφία
Το σπουδαιότερο είναι ότι μετά το πέρας της προσθετικής επέμβασης, ο ασθενής έχει μόνιμα γερά δόντια, τα οποία του δίνουν αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές του συναναστροφές, λόγω του αισθητικού αποτελέσματος και ιδιαίτερη σιγουριά κατά τη μάσηση των τροφών.
Οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή εμφύτευση δεν είναι τόσο δύσκολες: καλή γενική υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, και υγιεινός τρόπος ζωής θέτουν όπως είναι φυσικό τις καλύτερες προϋποθέσεις για καλή πρόγνωση και μακροχρόνια επιβίωση των εμφυτευμάτων. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα π.χ. πίεση, ζάχαρο κλπ απαιτείται συνεργασία με τον παθολόγο ιατρό προκειμένου ο ασθενής να φθάσει στην εμφύτευση ρυθμισμένος, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.
Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απορρόφηση στο οστούν της γνάθου, ο γναθοχειρουργός μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση των εμφυτεύματων.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πλεονεκτούν τα εμφυτεύματα. Ένας από αυτούς είναι η δυνατότητα που έχουν να αναπληρώνουν ένα μεμονωμένο δόντι χωρίς να χρειάζεται να γίνει παρέμβαση στα διπλανά δόντια. Άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν όλα τα δόντια στο στόμα (άνω και κάτω γνάθο) παρέχοντας άριστη σταθερότητα και δύναμη στον τεμαχισμό της τροφής, κάτι που με την κλασσική μασέλα αυτό δεν είναι εφικτό.
Εκτός των άλλων, προλαμβάνεται η ατροφία του ίδιου του οστού, διότι κατά τη μάσηση παρέχουν το ερέθισμα που χρειάζεται το οστούν για τη συνεχή αναγέννησή του. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι τα προτερήματα που έχουν τα εμφυτεύματα έναντι της γέφυρας η οποία αναγκαστικά προϋποθέτει τη θυσία υγιούς οδοντικής ουσίας κατά το τρόχισμα των δοντιών που προορίζονται για στηρίγματα. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι το άτομο νιώθει τα εμφυτεύματα σαν τα φυσικά του δόντια με όλα τα συναφή πλεονεκτήματα.
Το αν μπορεί κάποιος να βάλει εμφυτεύματα μπορούν να το κρίνουν μόνο οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι, αφού προηγηθεί ακτινογραφικός έλεγχος και αξιολόγηση της κατάστασης της γνάθου για μια τέτοια επέμβαση. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως οι εθισμένοι στο αλκοόλ, οι μανιώδεις καπνιστές και οι έχοντες χρόνια νόσο, στους οποίους μπορεί το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων να είναι μικρότερο του αναμενόμενου.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το απαιτούμενο οστούν, ο γναθοχειρουργός μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος, προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Επιστημονικές κλινικές έρευνες για πάνω από 20 χρόνια έχουν αποδείξει πως είναι μια από τις πιο αξιόπιστες θεραπευτικές πράξεις στην οδοντιατρική. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, τα ποσοστά επιτυχίας είναι 99% για την κάτω γνάθο και 97% για την επάνω.
Τα εμφυτεύματα είναι γνωστό ότι κατασκευάζονται από κράματα τιτανίου, τα οποία είναι βιοσυμβατά και πλήρως αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι σχετικά απλή. Ο προσθετολόγος σε συνεργασία με τον γναθοχειρουργό αφού καθορίσουν τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα προχωρούν στη χειρουργική επέμβαση που διαρκεί από ένα τέταρτο για ένα δόντι μέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο. Όπως είπαμε και παραπάνω, πόνος δεν υπάρχει ούτε κατά την τοποθέτηση, ούτε κατά την επούλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής λαμβάνει κοινά παυσίπονα.
Έπειτα από την πρώτη εβδομάδα αφαιρούνται και τα ράμματα, ενώ ο ασθενής από τη δεύτερη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Αν τα εμφυτεύματα φορτιστούν άμεσα, η αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα από την πρώτη κιόλας μέρα ή μέσα στις πρώτες επτά μέρες από την επέμβαση. Στην πιο κλασική περίπτωση όμως (η λεγόμενη άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση) η τελική αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα ενάμιση έως τέσσερις μήνες μετά.
Μετά την τελική προσθετική αποκατάσταση ο ασθενής παρακολουθείται στα προληπτικά check up από τον θεράποντα ιατρό για την μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Προϋπόθεση για τα μακροχρόνια αποτελέσματα η άριστη στοματική υγιεινή.
Καθόλη την διάρκεια της αποπεράτωσης των εμφυτευμάτων, ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει προσωρινά δόντια για όσο διάστημα θα περιμένει μέχρι το τέλος των εργασιών.
Θα φαίνονται σαν να έχετε τα φυσικά σας δόντια.
Όχι. Ασθενείς αναφέρουν πως η ενόχληση είναι ελάχιστη είτε κατά την διάρκεια, είτε μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πολύ λιγότερη ενόχληση απ’ αυτό που ανέμεναν. Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθει άνετα απλά με παυσίπονα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μασητική ικανότητα βελτιώνεται εξαιρετικά με την βοήθεια των εμφυτευμάτων . Μετά από πολύ μικρή περίοδο προσαρμογής, η ικανότητα μάσησης είναι ανάλογη με αυτή των φυσικών δοντιών.
Χρειάζονται την ίδια συντήρηση όπως και τα φυσικά μας δόντια και την συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων καθορίζει ο θεράπων ιατρός, για την καθιερωμένη αποτρύγωση, όπου ουσιαστικά γίνεται έλεγχος και συντήρηση των εμφυτευμάτων . Απαιτείται όμως και καθημερινή συντήρηση και καθαρισμό από το ίδιο το άτομο.
Οι περιπτώσεις εφαρμογής των εμφυτευμάτων:
- Αντικατάσταση δοντιού που λείπει
- Αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν
- Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου
- Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας
Οι περισσότεροι ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, μπορούν να έχουν εμφυτεύματα. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας είναι η ποσότητα του οστού, εάν αυτό έχει απορροφηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση. Επίσης, εάν έχετε διάφορα ιατρικά προβλήματα συζητήστε τα με τον χειρουργό σας.
Το κόστος θα προσδιοριστεί από την έκταση των διαγνωστικών μεθόδων που θα χρειαστούν (π.χ. απλή ακτινογραφία ή κάτι πιο σύνθετο;), τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα χρειαστούν για τις ανάγκες σας, το επίπεδο δυσκολίας, τις τυχόν βοηθητικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και τέλος τον τύπο της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας που καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις σας .
Σίγουρα όμως το κόστος είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς το αποτέλεσμα της αποκατάστασης.