Αισθητική Οδοντιατρική

 

Η αισθητική οδοντιατρική απαντάει στην επιθυμία όλων μας για βελτιωμένη αισθητική και ένα καλύτερο χαμόγελο, που με τη σειρά τους αποτελούν κίνητρο εκ μέρους του ασθενούς για οδοντιατρική θεραπεία. Για την εξασφάλιση της αισθητικής επιτυχίας πρέπει να γίνεται διαγνωστική προσέγγιση του αισθητικού προβλήματος μεταξύ οδοντιάτρων και ασθενούς.

Ο ασθενής έχει πολλές επιλογές αισθητικής αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, μπορεί να επιλέξει μεταξύ μιας απλής λεύκανσης δοντιών ή να προβεί σε άλλες πιο επεμβατικές αποκαταστάσεις, όπως είναι οι όψεις σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης, τα κεραμικά ένθετα και επένθετα, καθώς και οι ολοκεραμικές και ζιρκονίου στεφάνες.

Λεύκανση

Είναι μια διαδικασία καθολικά συντηρητική (μη επεμβατική), ανώδυνη, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο “σμάλτο” των δοντιών, η οποία αποδίδει εκπληκτικά αποτελέσματα, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του ασθενούς!

Όψεις ρητίνης (Bonding)

Πρόκειται για μια διαδικασία συντηρητική, κατά την οποία δεν αφαιρείται οδοντική ουσία. Με τις όψεις ρητίνης στη σύγχρονη οδοντιατρική μπορούμε να 
αποδώσουμε εξαιρετική αισθητική στο χαμόγελο, βελτιώνοντας τόσο τη μορφολογία όσο και το χρώμα των προσθίων δοντιών με τρόπο απλό, μη επεμβατικό και γρήγορο! Η μοναδική αντένδειξη των όψεων ρητίνης είναι η καθημερινή πρόσληψη ουσιών με χρωστικές, όπως κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού κ.α. ενώ το πλεονέκτημα τους συγκριτικά με τις όψεις πορσελάνης είναι το χαμηλότερο κόστος.

Ολοκεραμικές όψεις

Εδώ αναφερόμαστε στο γνωστό “lifting” δοντιών!

Με τις ολοκεραμικές όψεις μπορούμε να 
αποδώσουμε τέλεια αισθητική στο χαμόγελο.

Πρόκειται για μια διαδικασία, κατά την οποία αφαιρείται ελάχιστη οδοντική ουσία προστομιακά, δηλαδή από την επιφάνεια εκείνη των δοντιών που φαίνεται στο χαμόγελο και αντικαθίσταται από μία “λεπτή φλούδα” πορσελάνης η οποία προσδίδει λάμψη, λευκότητα και μορφολογία ανάλογη των φυσικών δοντιών. Η αποκατάσταση με όψεις πορσελάνης μπορεί να διορθώσει ακόμα και μικρές ορθοδοντικές ανωμαλίες!

Ολοκεραμικά ένθετα & επένθετα

Με τα ένθετα και τα επένθετα μπορούμε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη κοιλότητα δοντιού στο όποιο έχει απομείνει ελάχιστη οδοντική ουσία. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαμε, όπως συνηθίζεται, να εμφράξουμε το δόντι με ένα απλό “λευκό” σφράγισμα. Η διαφορά είναι ότι το λευκό σφράγισμα (με ρητίνη) δεν έχει την αντοχή και την αισθητική που μας δίνει μια αποκατάσταση με κεραμικά υλικά, όπως είναι τα ένθετα ή τα επέθετα κατά περίπτωση.

Στεφάνες ολοκεραμικές & ζιρκονίου

Πρόκειται για μια διαδικασία μη συντηρητική, η όποια όμως μας προσφέρει τέλεια αισθητική αποκατάσταση, καθώς οι συγκεκριμένες στεφάνες δεν “χτίζονται” πάνω σε υπόστρωμα μετάλλου! Για αυτό το λόγο, τις επιλέγουμε σε δόντια που βρίσκονται στην αισθητική ζώνη και συνήθως κρίνεται απαραίτητο να “ντυθούν” με στεφάνες ολικής κεραμικής κάλυψης, ή με υπόστρωμα ζιρκονίου. Τέτοια είναι αποχρωματισμένα απονευρωμένα δόντια ή δόντια με πολλές εμφράξεις, δυσπλαστικά δόντια κλπ.

Οι ολοκεραμικές/ζιρκονίου στεφάνες αποδίδουν με εξαιρετική πιστότητα το χρώμα των φυσικών δοντιών, τη μορφολογία τους, διορθώνουν μικρές ορθοδοντικές ανωμαλίες, παραμένουν αναλλοίωτες χρωματικά σε βάθος χρόνου, όπως και οι ολοκεραμικές όψεις, γιατί δεν προσροφούν χρωστικές από το στοματικό περιβάλλον.

“Αισθητική Οδοντιατρική είναι η επιστήμη που προσπαθεί να συμπεράνει από τη φύση, τους κανόνες και τις αρχές της τέχνης!” ·  S. Stein

.

PREVIOUS